1e editie

Meet & Eat is daverend dessert op Burendag 2013!

Eindelijk is het zover: op Nationale Burendag (21 september) vindt de 1e editie van Meet & Eat Molenhoek plaats. Dertig deelnemers verzamelen zich tegen zessen bij Motel Van der Valk voor een welkomstdrankje van het huis. Behalve voor het gezamenlijke startmoment zorgt de Prosecco natuurlijk ook voor de gewenste ontspanning. Nog wat onwennig worden handen geschud en kijkt men afwachtend rond. Al kennismakend hoor ik verschillende uitspraken, van "ik ken hier niemand" en "we vonden het wel een beetje spannend" tot "heeee, jij ook hier, dat is leuk!".

Ieder deelnemend duo – in elke combinatie mogelijk – heeft een week van tevoren per mail een bericht gekregen met de toedeling van één van de drie gangen van het diner. Op tafel liggen, voor elk ´samenkokend´ duo, nog twee gesloten enveloppen. Als je ingedeeld bent om het hoofdgerecht te maken, dan liggen de enveloppen voor het voor- en nagerecht klaar. Na een openingswoord van het organiserend comité en van de voorzitter van de Dorpsraad breekt een spannend moment aan. Tromgeroffel: de eerste enveloppen worden geopend zodat iedereen ziet waar zij het voorgerecht gaan eten. Drie kwartier na aanvang van de borrel zwermt iedereen uit naar een onbekend adres voor de eerste gang.

Natuurlijk kan ik alleen maar vertellen hoe het ons vergaat. Toeval of niet, maar bij het voorgerecht hebben we zes mensen aan tafel die in dezelfde sector werkzaam zijn (geweest). Dan heb je ineens een hoop om over te praten. Hoewel het hoofdgerecht langer mag duren, merken wij dat die tijd nog sneller voorbij gaat. De gemoederen zijn inmiddels los, het eten verrukkelijk en de ontmoetingen verrassend! Ineens moeten we alweer op de fiets naar het nagerecht-adres. Al peddelend door donker Molenhoek komen we een ander M&E koppel tegen, op weg naar het culinaire pièce de résistence. Ik mag wel zeggen dat wij zonder meer ook een grensoverschrijdende avond hebben gehad. Niet alleen hebben we het voorgerecht in Heumen (Gld) gegeten en de rest van het diner in Mook & Middelaar (L) maar we reizen qua gerechten van Spanje (kidneybonensoep) via Marokko (in lichte citroensaus gestoofde kip) naar Italië (tiramisu). En dat op één avond: Jamie Oliver, eat your heart out!

Vanaf half elf zijn de deelnemers weer terug bij Van der Valk voor het natafelen. Uit de reacties wordt meteen duidelijk dat het een groot succes is geweest. Leuk om te horen dat oud en jong enthousiast is; een paar deelnemers wonen pas kort in het dorp en hebben deze gelegenheid aangegrepen om nieuwe contacten te krijgen. Bijna vanzelfsprekend wordt er gevraagd naar de mogelijkheid van het uitwisselen van de gebruikte recepten. Pas na twaalven trekt men, schijnbaar met enige tegenzin, weer huiswaarts. Het organiserend kwintet heeft dan al onverbloemd de opdracht gekregen om na te denken over de volgende editie.