Meet & Eat: winterkost bij +10° C!

Koning Winter heeft zich in de laatste week van januari voor het eerst even laten zien in Nederland: we hebben de eerste nachtvorst gehad en er is één dagje geschaatst. Het M&E team had op flink lagere temperaturen gerekend om de deelnemende dorpsgenoten te verleiden tot het bereiden van stevige winterkost. Maar er zijn hier geen Friese Elf Steden ijsmeesters: in ons dorp ‘giet ut altied oan’, dan maar bij lentetemperaturen.

En zo komt het dat op zaterdag 1 februari 41 koks-gasten zich verzamelen bij Motel Van der Valk voor het meest verrassende avondje uit down town Molenhoek. Trouwens, nog even over ´verleiden´ gesproken. Een snelle rekensom laat zien dat dit aantal deelnemers deze avond zorgt voor heel wat verplaatsingen tussen de gerechten door, 164 blind dates eigenlijk. Wat een spanning voor één dorp!

Bij de borrel onderscheiden de recidiverende M&E-ers zich van de 23 nieuwe (!) deelnemers; ze zijn meer ontspannen en kijken verwachtingsvol naar de tafel met enveloppen. Daarin staat nl. waar ze voor het voorgerecht naartoe moeten.

Na het openingswoord worden enkele mensen al wat onrustig. Ze zijn benieuwd, willen wel starten en "moeten naar huis om het voorgerecht klaar te zetten". Ook deze avond blijkt weer dat het niet uitmaakt welke reputatie je in de keuken hebt. Er wordt nl. veel aandacht besteed aan elk gerecht en de aankleding. We doen tijdens de gangen allerlei ideeën op, we maken kennis met ons onbekend(er)e dorpsgenoten. Nieuwe inwoners hebben zich aangemeld, maar ook hartstochtelijk autochtone Molenhoekers. Echtparen doen mee net als gelegenheidsduo´s ("nee, hij moest vandaag het huis uit en zelf zijn boodschappen doen").

Ik hoor dat sommigen nu al afspraken maken over de volgende keer – "ik hoop dat we dan het hoofdgerecht mogen doen". De recepten komen natuurlijk weer uit alle windstreken, het is zeker niet alleen de Hollandse wintermaaltijd die uitgeserveerd wordt. Zelf geniet ik van een Mexicaanse ovenschotel met twee kleurrijke salades.

Vanaf half elf druppelen de mensen weer binnen bij Van der Valk voor het natafelen. Zelfs het personeel is deze keer nieuwsgierig en belangstellend ("en…hebben jullie lekker gegeten?"). De glunderende gezichten zeggen genoeg, enthousiaste reacties op de recepten en de wisselende contacten. Vrijwel iedereen komt nog even een drankje drinken; ´n enkel duo heeft één van de ouders thuisgelaten om de oppas af te lossen. Een veelgehoorde reactie is "het was zo voorbij, veel te kort". Dat is voor de Dorpsraad en voor het organiserende team de kers op de spreekwoordelijke taart. Van ´Molenhoek pakt aan´ naar ´Heel Molenhoek bakt´, toch? Op naar de volgende gedekte dorpsdis!