4e editie

Meet & Eat 18 april 2015

Eindelijk is het dan zover! We gaan meedoen aan Meet & Eat in Molenhoek! Vorig jaar september werden we al geënthousiasmeerd voor dit festijn, maar helaas woonden we toen nog net niet in Molenhoek.

We zaten vol vragen: Wie zullen we aan tafel krijgen? Bij wie gaan we eten? Wat staat er op tafel, en wat maken we zelf? Nieuwsgierig en met spanning gaan we de avond in! Bij de start bij van der Valk zie je iedereen rondkijken? Wie zijn er nieuw? Bij wie zou ik weleens binnen willen kijken of met wie wil ik in gesprek gaan? Met het heffen van een glaasje champagne en een korte introductie van een van de organisatoren, krijgen alle deelnemers de enveloppen met daarin de adressen van vanavond.

Wij hebben het voorgerecht en dus gaan we eerst naar ons eigen huis. Als de deurbel gaat begint de pret! Twee gezellige stellen schuiven bij ons aan tafel. Opgelucht beaamt iedereen dat het fijn is dat er geen culinaire druk heerst en het vooral gaat om de ontmoeting. Vragen en ervaringen vliegen over en weer! Verhalen over de plaatselijke school die goed bevalt, over waar je fijn kunt hardlopen en over de organisatie van Molenhoeks Makkie. Over de dorpsraad en wonen in een huis dat grenst aan het station, waar nu nog de dieseltreinen dreunen, maar gelukkig over niet al te lange tijd een elektrische trein komt te rijden met veel minder kabaal.

Dan excuseert een van onze gasten zich want het hoofdgerecht heeft nog een finishing touch nodig! “Een ovengerecht is ideaal maar wie zet de oven aan?” Wat was het gezellig en een uur is eigenlijk best wel kort! De overgebleven gasten helpen even met de tafel afruimen en dan komt het spannende moment van het openen van onze eerste enveloppe met het verlossende woord; Oei, dat adres kennen we nog niet. Gelukkig krijgen we hulp van onze gasten, we wensen elkaar nog een fijne avond en nemen afscheid. Voor ons even haasten want ondanks dat de inschrijving vanaf 18 jaar is, kunnen we onze zoon van 2 maanden oud nog niet achterlaten bij een oppas. En natuurlijk willen we onze grote trots ook laten zien! Hup in de Maxi-Cosi dus en naar het hoofdgerecht!

Als we de deur uitstappen is het fantastisch om te zien dat de helft van Molenhoek in tweetallen met blijde gezichten op de fiets stapt onderweg naar een nog onbekend adres. Aangekomen bij ons eerste adres blijkt er niemand thuis te zijn, we zijn vroeg. Gelukkig komen de bewoners kort daarop aangefietst. De een gaat wat gehaast naar de keuken, terwijl de ander ons, samen met een ander stel, kort het huis laat zien. We wonen dichterbij dan we denken want als we in de tuin staan zien wij de bomen van ons eigen huis! Snel even de fles geven aan onze zoon. Gelukkig lijkt iedereen het prima te vinden en komen er spontaan verhalen naar boven over andermans kroost. Deze ronde zitten we met inwoners van Molenhoek uit alle hoeken van het land! De koks komen uit het diepe zuiden, zijn enigszins somber doordat zij net hun 30e verjaardag hebben gevierd, maar blij dat ze binnenkort gaan trouwen en een ander stel woont al ruim 20 jaar in Molenhoek en komt uit het hoge noorden.

Na een heerlijke maaltijd, er werd al gespeculeerd over Molenhoeks Receptenboek, de enveloppe maar eens openen voor het dessert. En jawel!! We mogen naar het prachtige huis aan de Maas waar we vaak ons favoriete rondje wandelen. Onder het genot van heerlijke zelfgemaakte walnotenparfait en een likeurtje luisteren we naar prachtige verhalen over zonen in Australië en voeren we interessante gesprekken over de geschiedenis van de omgeving, het boerenleven en het hoge water. Moe maar voldaan gaan we naar huis. Onze zoon moet nu echt naar zijn nestje dus de eindborrel redden we niet meer. Wat een heerlijke avond. Wat een fijne en enthousiaste mensen. We zien uit naar de volgende Meet & Eat!

Coen van Os