6e editie

 

Op 11 maart om 17.30 uur is het LOP voor de eerste keer in 6 jaar voor een uurtje ingericht als Meet & Eat-café. De gasten worden verwelkomd met een glas Prosecco en een zoutje. Een gezellige kout ontspint zich onder de deelnemers en er is al spoedig een lichte spanning merkbaar over de indeling van de avond. Na enige tijd houdt Erik Dracht, staand op een tafel, de inleiding op de kookestafette die zal volgen. Onder zijn voeten liggen, zo blijkt later, onder een kleedje, de enveloppen waarin staat wie waar naar toe mag voor de verschillende gangen van het komende diner.

De verrassing voor dit festijn zit hem in een aantal zaken: op de eerste plaats de mensen bij wie je te gast bent en aan tafel mag aanschuiven voor één van de gangen; op de tweede plaats de gesprekken die je hebt met de gastheer, de gastvrouw en de beide andere gasten. Omdat je elkaar niet kent is het leuk te horen, wat ze doen, waarom ze in Molenhoek zijn komen wonen, hoe oud de kinderen zijn enz. En ten derde natuurlijk datgene wat iedereen aan culinaire kwaliteiten uit de hoge hoed tovert. Want ja, je zet natuurlijk je beste beentje voor en zet je gasten een hoogstandje voor; een stamppot kun je immers altijd nog maken.

Romige zachtheid, elkaar versterkende smaken en een aangename bite wisselen elkaar af. Een palet van geuren, kleuren en tegengestelde smaken. Soms een lichte ziltheid, afgewisseld met een zoetje, geflankeerd door een frisse en aangename wijn; soms ook een drieluik op het bord, een ware bombe van smaken en calorieën, dat het gevoel geeft van een regenboog aan kleuren, een potpourri aan vormen en bovenal een tongstrelende sensatie, begeleid door een stevige wijn met een vol bouquet dat doet denken aan een lenteruiker.

Met een ogenschijnlijk gemak heeft men zich door de culinaire uitdaging heen geslagen. De gerechten zijn bijzonder smakelijk klaargemaakt en sierlijk gepresenteerd.

Na deze copieuze avond kwamen we met z´n allen nogmaals samen in het Meet & Eat-café (LOP) om na te genieten, te evalueren en ons nog eens geestelijk te verlustigen aan de gerechten die andere mensen hadden genuttigd.

Van het begin tot het eind was het boeiend. Een bijzonder geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Piet Roberts